Medovina

Medovina je tradičný nápoj dávnych národov. Jedná sa o nápoj vzniknutý kvasením medu rozriedeného vodou a upraveného korením alebo ovocnou šťavou. Vzhľadom k pomerne vysokým cenám a dostupnosti pravého včelieho medu na našom trhu sa budeme musieť zrejme obmedziť iba na “sviatočné” popíjanie medovinky a úroveň alkoholu v krvi si budeme zvyšovať klasicky: pivíkem, Druhy medoviny rozdeľujeme

Podľa výrobného postupu môžeme medoviny rozdeliť na nevarené – med sa zmieša s vodou za studena, prípadne za mierne zvýšenej teploty (tento postup využívame u kvalitného medu) a na varené medoviny, kedy med s vodou povaríme, pričom zbierame vznikajúce penu. Budeme variť tak dlho, pokiaľ sa tvorí pena. Ďalším druhom sú ovocné medoviny, kde je časť medu nahradená ovocnou šťavou. Lepšie kvasí a ľahko sa čerí.

Postup výroby

Je vhodné roztok medu obohatiť amónnymi zlúčeninami (živná soľ Vinka) a prípadne roztok okysliť kys mliečnu alebo citrónovú. Ovocné medoviny neokyselujeme. Upravujeme bylinami, korením, chmeľom približne takto:

Na 100 l medoviny pridáme 20-30 g škorice, 10 až 20 g klinčekov, 10-20 g zázvoru, 20-30 g Valeriana, 100-200 g čerstvého lístia zeleru, 30-50 g borievky, 3 tyčinky vanilky, 50 g mäty piepornej, 20-50 g ružových plátkov, 50-100 g šípok, 50-100 g pomarančovej alebo citrónovej kôry. Chmeľu sa dáva 100-150 g na 100 1. Kombináciu prísad určíme časemza pomocou praxe. Tieto prísady vložíme do pláteného vrecka, povaríme v malom množstve roztoku, ktorý vlejeme do celej zmesi alebo vložíme vrecko do chladného roztoku a necháme vložený po celú dobu kvasenia. Ku kvasenie použijeme čistých odrôd kvasiniek, najlepšie Tokaj, Madeira, Malaga – namnožených podľa priloženého návodu. Po ukončení kvasenia medovinu stočíme a necháme dozrieť pri zníženej teplote (10-15 ° C). Ľahké medoviny – štvornásobné – dozrievajú za rok, dvojnásobné a trojnásobné za 2-4 roky, ťažké a jedenapůltá zrejú 5-10 rokov.

ireferaty.cz/308/906/medovina