Talianská kuchyňa part 1

Talianska kuchyňa je vyhlásená predovšetkým svojimi cestovinami, rybami, pečivom zmrzlinou. Polievky nie sú príliš bežné, stretnete sa s nimi prakticky len na severe Talianska. Oveľa častejšie sa namiesto nich ako prvý chod – il primo – podávajú cestoviny (pasta) v najrôznejších úpravách. Snáď najtypickejšie talianskou polievkou je minestrone, hustá zeleninová polievka s cestovinami, do ktorej si Taliani veľmi radi pridávajú strúhaný parmezán.

Taliani sú majstri v príprave rýb a plodov mora, s ktorými sa tu stretnete vo forme predkrmov, v cestovinách i ako hlavným jedlom.

 

Syry

Zo syrov, ktorých je v Taliansku nepreberné množstvo, sa používa na cestoviny strúhaný parmezán (najlepšie je samozrejme originálne Parmiggiano Reggiano alebo Grana Padano), celá rada polotvrdých a tvrdých syrov ako napr Fontina alebo Asiago, ďalej mascarpone (používa sa aj do talianskych cukrárskych krémov – napr do Tiramisu), ricotta (“dvakrát varený” syr z ovčieho alebo kravského mlieka, veľmi jemnej konzistencie), strúhané ovčie syry a na pizzu mozzarella (typický čerstvý syr z byvolieho alebo kravského mlieka, ponechaného v osobitnom náleve). Veľmi obľúbená je tiež gorgonzola, tučný aromatický plesňový syr veľmi výraznej chuti, ale jemnej konzistencie.

 

Zelenina

Konzumuje sa často čerstvá (predovšetkým v najrôznejších šalátoch), ale aj grilované, pečené či marinované. Čím viac na juh, tým častejšie sa používajú papriky (peperoni), artičoky (Carciofo) a feferónky (peperoncini). Vynikajúci pochutinou, vyznačujúci sa širokou škálou použitia, sú na slnku sušené paradajky (pomodoro secchi), prípadne plátky z baklažánu (melanzana) naložené s cesnakom v olivovom oleji. Neodmysliteľnou súčasťou talianskej kuchyne sú aj zelené alebo čierne olivy – olive verdi, olive neri, ktoré sa nakladajú do slaného nálevu a mnohokrát sú plnené paprikou, lososom, ančovičkami alebo mandľami. Konzumujú sa ako pochutina, ale veľmi často sa tiež používajú ako prísada do rôznych jedál – podobne ako kapary – capperi, ktoré dodávajú talianskym pokrmom úplne nezameniteľnú chuť.

ireferaty.cz/308/4288/Italska-kuchyne