Vino a jeho choroby

Víno sa vyrába a pije po tisíce rokov. Vyrába sa hlavne z hrozna, hoci možno na výrobu vína využiť aj mnoho ďalších druhov ovocia a zeleniny. Výroba vína sa pre mnohé krajiny stala veľkým biznisom.

Ako všetky alkoholické nápoje i víno škodí zdraviu, ak sa ho pije príliš – poškodzuje pečeň. Niektorí lekári sa ale domnievajú, že nie príliš veľké množstvo vína môže byť prospešné. O červenom víne sa napríklad tvrdí, že pomáha predchádzať srdcovým chorobám, alebo na zníženie cholesterolu v krvi.

Víno sa vyrába z rôznych surovín napr med, ryža, melasy, zelenina, ale najčastejšie z hroznového vína. Vínna réva je popínavá rastlina az mnohých rodov je vhodná na výrobu vína len Vitis vinifera, tzv európska réva. Niektoré ďalšie druhy, napr réva americká, sa používajú ako podpníky, pretože sú odolnejšie proti škodcom, z ktorých najnebezpečnejšie je fyloxére.

 

CHOROBY Vine viniča:

Na koreňoch zakorenených odrôd saje fyloxérou. Napadnuté rastliny zakrpatievajú, na koreňoch sa vytvárajú nádorky, ker nakoniec odumiera.

Pleseň Révová jedná sa o hubové ochorenie, ktoré sa na listoch prejavuje žltozelenými, akoby olejovými škvrnami, ktoré neskôr hnednú a zasychajú. Zo spodnej strany listu je belavý povlak

Padlí révové hubové ochorenie napadá listy, letorasty, kvetenstvo a hlavne nezrelé bobule hrozna, ktoré prerastá biele až sivobiele podhubie, vyzerajú ako by boli pomúčenej. Napadnuté bobule prestanú rásť a neskôr popraskajú.

Pleseň sivá táto hubová choroba napáda všetky nadzemné časti viniča, významné škody však spôsobuje hlavne napadnutím zrejúcich hrozna v poslednej fáze pred zberom a tým negatívne ovplyvňuje ich kvalitu. Na bobuliach vznikajú hnilobné škvrny, vysušujú sa a pokrývajú sa šedavým povlakom podhubie.

seminarky.cz/Vino-referat-7132