Výroba a zloženie vína

Po zbere (spravidla september – október) sa bobule oddelia od stopiek a strapiny. Vzniknutá rmut sa pri výrobe bielych vín spravidla ihneď lisuje. Rmut z modrých hrozna sa pre výrobu červených vín nakvašuje. Pretože obsah cukru je rozhodujúca pre získanie potrebného množstva alkoholu.

Kvasenie – je hl. proces výroby vína. Je to biochemický proces, pri ktorom sa rozkladajú jednoduché cukry glukóza a fruktóza pôsobením vínnych kvasiniek a vzniká alkohol. S ubúdajúcim množstvom cukru slabne aj činnosť kvasiniek, ktoré sadajú ku dnu a víno sa samo čistí.

Stáčanie – po usadnutí nečistôt ku dnu.

Zasírená – po stočení sa víno zasíří oxide siričitým, ktorá obmedzuje oxidáciu vína, tlmí činnosť nežiaducich organizmov a napomáha tvorbe tzv sekundárnych buketov, tj aromatických látok, ktoré nie sú obsiahnuté v mušte, ale vznikajú vo víne. Obsah voľnej kyseliny siričitej ba nemal prekročiť 40 mg v 1 litri.

Zrenie – v tradičných technológii sa víno stáča ešte raz, pričom medzi prvým a druhým víno zreje v plných sudoch.

Školenie – robí sa po druhom stočení. Ktorého zmyslom je úplné dočistenie vína a dosiahnutie optimálnych fyzikálnych zmyslových vlastností. Školiacich zásahov je niekoľko čírenie, filtrácia a pretáčanie ktoré sa podľa potreby niekoľkokrát opakujú.

Zrenie – pol roka leží a dozrieva dotvára sa charakter. Po tej sa fľašuje.

 

VÍNO OBSAHUJE:

ALKOHOL: Prírodné vína obsahujú 10 – 13%, šumivé vína 13 – 14%, prírodne sladké, dezertné a dezertné korenené až 16%.

KYSELINY: málo je fádny a mdlé, kdežto prebytok kyslé.

AROMATICKÉ LÁTKY: vytvárajú vôňu. Vznikajú z muštu a počas kvasenia.

CUKRY: Podľa obsahu cukru delíme vína na:

• Suchá – 4g / 1 liter

• Lahodná mierne sladkastá – 10g / 1 liter

• Jemne sladkastá – 15g / 1 liter

• Sladkastá – 20g / 1 liter

• Sladká – viac ako 20g / 1 liter

Trieslovín

DUSÍKA LÁTKY: víno obsahuje 22 aminokyselín.

MINERÁLNE LÁTKY: najmä draslík, horčík, vápnik a sodík, zo stopových

hliník a mangán.

VITAMÍNY: prechádzajú do vína z muštu a ich hladina sa v priebehu kvasenia

a zrenia znižuje.

TUKY A MASTNÉ KYSELINA

Glycerín: dodáva vínu plnosť.

seminarky.cz/Vino-referat-7132